2014. jún 22.

Víz alatti… (+18)

írta: Kelkó Niki
Víz alatti… (+18)

 

underwater-series-13.jpg

underwater-series-14.jpg

Az amerikai Howard Schatz fotográfus, “Underwater” (Víz alatt: szerk.:) című sorozatát szeretnénk megosztani Veletek ma:

Howard Schatz 10.jpgHoward Schatz fotográfus különleges víz alatt készült képeivel egyszerűen elvarázsolt minket is. Úttörőnek számít a vízalatti portrékészítésbe. Évek óta finomítja a saját technikáját, hasznosítja a tapasztalatait.

Howard Schatz az az ember, aki nem fél a kemény és rendszeres munkától és ennek köszönhetően a vízalatti fotózást új magasságokba – vagy is inkább mélységekbe – emelte!

Hisz benne, hogy csak a legjobb minőségű technikával érdemes dolgozni, hogy a végeredmény lenyűgöző legyen. Minden áldott nap dolgozik és koptatja a zárszerkezetet. Sajnos a Nikonosok most sírhatnak, mert pár éve állt át a Canonra.

Howard Schatz 03.jpg

underwater-series-12.jpg

A fotós karrierjének kezdete is egy igen érdekes történet:

20 évig dolgozott retina sebészként, és váratlanul tért át a fotográfiára.

1990-ben a feleségével vásároltak egy telket. Kosárpalánk és medence is helyet kapott a szépen megtervezett ház mellett. A medencéből fotózgatott, amikor közvetlenül előtte csapódott a vízbe a labda. A szemébe fröccsenő vízcseppek miatt vett tehát egy szemüveget, és ezután csodálkozott rá; “milyen érdekes a vízen keresztül…”

Nem sokat teketóriázott ezt követően. Rekord sebességgel került egy víz alatt is használható váz a gépére. Kezdetben a barátait hívta csak meg, hogy ők is kipróbálhassák a kameráját a medencében.

“Rájöttem, hogy a víz alatti világ mágikus”

“Láttam, hogy a víz alatti világ gyönyörű súlytalan környezet, és ezt meg akartam örőkíteni.”

A következő 6 hónapban kezdte felfedezni a víz alatti fotózást. Senki nem tudott segíteni neki, mert azok a búvár fotósok akik víz alatt fotóztak, mind mélyen a tengerben dolgoztak és egész más technikai felszerelésre volt szükségük.

Meg kellett tanulnia mindent egyedül. A víz összetétel, hőmérséklete, világítás, a víz kémiája, felbontás és színkorrekció stb. mielőtt képes volt ezeket a fotókat elkészíteni.

“Mindenről jegyzeteket készítettem a 6 hónap során és rájöttem, hogy kell egy nagy kép, hogy már az elején ellenőrizni tudjam.”

Howard Schatz 02.jpg

Howard Schatz 05.jpg

Howard Schatz 07.jpg

Howard Schatz 08.jpg

 

Howard Schatz 06.jpg

Schatz a San Francisco Balett príma balerinájával kezdett dolgozni, Katita Waltonnal. Ő természetesen nagyon boldog volt a közös munkától és attól, hogy egy ilyen könnyed, súlytalan környezetben készülhettek el a fotók.

Egész más a tánc a víz alatt, ahol nem a gravitáció törvényei a legerősebbek. A víz alatt ez egész más és fenséges, légies képek születhetnek.

Howard Schatz ezekkel a lenyügöző víz alatti balerinás képekkel nagyon hamar felkeltette a divatmagazinok figyelmét. 1995-ben pedig már saját könyvet is kiadott “Water Dance” címmel és ezzel végleg bekerült az elismert fotográfusok közé.

Howard Schatz 01.jpg

underwater-series-06-másolata.jpg

underwater-series-03-másolata.jpg

underwater-series-07.jpg

underwater-series-05-másolata.jpg

underwater-series-10.jpg

underwater-series-04-másolata.jpg

underwater-series-09.jpg

2002-ben úgy döntött hogy vesz egy ingatlant Connecticutban és egy saját medencét készít magának, de ez alkalommal már megfelelőt, hiszen szakértőjükévé vált.

Tetszett az anyag? Nézz körbe akkor itt is! 

Forrás: Howard Schatz, TrendsNowCanon,

 

 

Szólj hozzá