2015. aug 13.

SEBASTIÃO SALGADO – A FÖLD SÓJA

írta: Kelkó Niki
SEBASTIÃO SALGADO – A FÖLD SÓJA

the_salt_of_the_earth_1-300x187.pngMég mindig látható a mozikban Wim Wenders rendezésében “A föld sója” című dokumentumfilm, amely a brazil Sebastião Salgado fotós nem mindennapi életútját mutatja be. A valaha közgazdásznak indult Sebastião már fiatalon a terepen találta magát, egyik leghíresebb sorozata ekkor készült a brazil aranybányák mindennapjairól. Ami ezután jött, az ép ésszel nehezen felfogható: éhínségek, népirtás, háborús övezet, olajért folyó küzdelem. Sebastião Salgado ott volt minden borzalom közelében, amit a 20. század kitermelt, majd amikor úgy érezte, telítődött, hirtelen a természet felé fordult.

Jelenleg is dolgozik, legutóbb 2013-ban jelentkezett Genesis című albumával.

salt_of_the_earth-300x168.jpgA föld sója


Az elmúlt negyven évben korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastião Salgado kontinensről kontinensre utazott az örökké változó emberiség nyomában járva. Tanúja volt közelmúltunk fontos történelmi eseményeinek; nemzetközi konfliktusoknak, éhínségeknek, népvándorlásoknak. Most az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, és a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt. Sebastião Salgado életútját és munkásságát fia, Juliano mutatja be, aki apjával tartott utolsó utazásai során; valamint a rendező és fotós kolléga, Wim Wenders.

A nagyhatású önvallomást Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában, Cannes-ban pedig elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját.

A Facebook oldalunkon még több friss információt találhatsz!

Forrás: port.hu

képek: http://smokingbarrels.blog.hu

Szólj hozzá