2015. júl 05.

7 dolog, amit Yousuf Karsh-tól megtanulhatsz a portréfotózásról

írta: Kelkó Niki
7 dolog, amit Yousuf Karsh-tól megtanulhatsz a portréfotózásról

karsh_portre.jpgYousuf Karsh képeit már biztosan láttad, még ha a nevével nem is találkoztál. Olyan hírességek ültek a kamerája elé, mint Winston Churchill, II. Erzsébet királyné, Albert Einstein, Audrey Hepburn, vagy Ernest Hemingway.

karsh_portre_2.jpg

Következzék a hét tipp, ami Yousuf Karsh-t összetéveszthetetlenné tette:

 1. Tanulmányozd az alanyod a fotózás előtt – olvass utána, gyűjts róla információt, igyekezz minél tájékozottabb lenni az életéről. Akár még kávézni is elmehetsz vele

2. Légy mindig nyitott az inspirációra – néha más képzőművészeti ág fog elvezetni egy új megoldáshoz a fotózásban.

3. A fény nem csak megvilágítás kérdése – a világításnál mindig gondolj arra, ez egy eszköz a kezedben, hogy elmondj valamit az emberről.

4. A hírnév nem csak egy fogás – légy következetes abban, amit csinálsz. Ha megtaláltad a stílusodat, mindig úgy közelíts az alanyaidhoz, így tudni fogják, rád számíthatnak, benned megbízhatnak.

5. A felkészületlenség néha jó is lehet – Yousuf Karsh sokszor dolgozott úgy, hogy nem tervezte meg előre pontosan a fotózás menetét, hagyta, hogy az alanyával való beszélgetés adja az ötleteket. Így soha nem készül két ugyanolyan portré, és jobban előtérbe kerül az alany személyisége.

6. A „lopakodó” fotós kifejező képeket tud készíteni – fotózz váratlanul, figyeld, mikor jelenik meg az alanyon az érzelem. Légy mindig résen. A Winston Churchillről készült híres mogorva kép azt a pillanatot kapta el, amikor Karsh „kitépte” Churchill szájából a szivart.

7. A siker csak lassan jön – légy türelmes, gyakorolj, tökéletesítsd a tudásod, mutasd meg a munkádat annak, akinek érdemes, és akkor elérhetsz te is a csúcsra. Yousuf Karsh háta mögött már 15 év kemény munka állt, mire beindult a karrierje, de a következő 52 év kárpótolta a várakozásért.

forrás: www.facebook.com/fotoeloadasok 

Szólj hozzá

portré fotográfus ingyenes fotóelőadás alkalmazott fotográfus portrévilágítás fotóelőadások